
16-07-2025
Drive penningmeester bij BNR Radio
Lees verder
Geplaatst op: 11-07-2025
Ondanks alle maatregelen om incidenten en calamiteiten te voorkomen, kan er toch iets gebeuren op het tankstation. Er kunnen verschillende acties worden gedaan om de gevolgen van een incident of calamiteit te beperken. In het nieuwe geüpdatet Handboek Milieu & Veiligheid staat hierover in hoofdstuk 11 wat de verplichtingen van de ondernemer van een tankstation en de werknemers zijn.
Lisanne Henneveld: “Omdat het Handboek toch weer veel leeswerk meebrengt lijkt het goed om in onze nieuwsbrief een stukje informatie over deze verplichtingen ter sprake te brengen. Bespreek het eens tijdens het werkoverleg met medewerkers of lees het in ieder geval eens even rustig door. Deze week over ongewone voorvallen, incidenten en calamiteiten op het tankstation.”
Het verschil tussen een incidenten en een calamiteit is de ernst en grootte van de gevolgen van de situatie:
In het intern noodplan op locatie staat stap voor stap wat er moet gebeuren bij een incident of calamiteit. Het noodplan altijd direct beschikbaar en makkelijk toegankelijk (hang het op of leg het neer in het zicht). Het is belangrijk en noodzakelijk dat alle medewerkers op locatie weten waar het noodplan is en wat erin staat.
Een ongewoon voorval is een onverwachte gebeurtenis met mogelijk nadelige gevolgen voor het milieu. Er kan sprake zijn van een ongewoon voorval bij een brand, een gaslekkage, een vloeistoflekkage buiten de vloeistofdichte vloer of een ander incident met (kans op) uitstraling naar de omgeving.
Als er sprake is van een ongewoon voorval dan moeten direct maatregelen worden getroffen, om de gevolgen van het voorval zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken. In het intern noodplan staat beschreven hoe te handelen. Het is daarbij belangrijk om een ongewoon voorval ook zo spoedig mogelijk te melden bij de omgevingsdienst.
Als een ongewoon voorval wordt gemeld bij de omgevingsdienst, kan deze eventueel stappen nemen om de gevolgen te beperken. De omgevingsdienst helpt ook bij het nemen van maatregelen om soortgelijke incidenten te voorkomen. Het melden van een ongewoon voorval is wettelijk verplicht. Bij niet-melden wordt een boete geriskeerd.
Omgevingsdienst DCMR te Rotterdam heeft hiervoor nu zelf voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en dat kan niet alleen handig zijn voor ondernemers en werknemers uit de regio, maar wellicht in heel Nederland mee. Klik op de buttons onderaan voor de bijlages.
Bij een beginnende brand op de locatie, worden de noodstoppen van de installaties ingedrukt en wordt de brandweer gebeld. Ontruim het gebied waar de brand is en als het mogelijk en vooral veilig is, dan kan een beginnende brand worden geblust. Als het niet mogelijk of niet veilig is een beginnende brand te blussen, wordt de locatie volledig ontruimd en afgesloten voor alle personen en verkeer. De procedure bij brand op een locatie is beschreven in het noodplan van de betreffende locatie.
Lisanne: ”Vaak wordt er ‘vergeten’ te melden omdat men denkt dat dat niet hoeft. Maar lees over verplichtingen, handel adequaat en meld gewoon. Voor verdere vragen kun je mij altijd bellen of mail naar lisanne@drivenederland.nl .“