Geplaatst op: 22-05-2024

Anac Carwash – Award voor innovatief interieurcarrousel

Verhaal

Stel je wilt een lineaire interieurbaan voor het schoonmaken van de binnenkant van auto’s neerzetten op een plek waar daar onvoldoende ruimte voor is. Wat doe je dan? Dan maak je hem rond. Dat lijkt eenvoudig, maar het leverde Lex Peters van Anac Carwash een innovatie-award en belangstelling tot vanuit Amerika op.

 

De vinding van Lex Peters werd in september beloond met een Car Wash Innovation of the Year Award. Zijn interieurcarrousel kreeg in de categorie ‘technologie’ de meeste stemmen. “Een mooie blijk van waardering”, noemt de directeur/eigenaar van ANAC Carwash die prijs. Veertien vestigingen in Nederland en België telt dit bedrijf waarvan de oorsprong in Nijmegen ligt. We ontmoeten Peters een kleine 20 km noorderlijker, op bedrijventerrein De Overmaat in Arnhem. Dat is de plek waar het allemaal begon en in 2021 de eerste interieurcarrousel ter wereld in gebruik werd genomen. ANAC was daar al gevestigd met een tankstation, carwash, wasbox-faciliteit en opslagservice. “De achterkant van deze vestiging grensde aan een autobedrijf”, vertelt Peters. “Toen dat stopte, ontstond de kans om dat terrein toe te voegen aan dat van ons. Bij een aantal vestigingen hadden wij al interieurbanen voor het schoonmaken van de binnenkant van de auto. De eerste openden we in 2015 in Nijmegen. Die banen zijn lineair en hebben een lengte van minimaal 30 meter. Op de grond dat we erbij kochten, wilde ik ook graag een interieurbaan neerzetten, maar voor een lineaire baan was die oppervlakte te klein.”

 

Alles moet kloppen

Dan zou je kunnen denken, dan doen we daar wat anders, maar zo zit Lex Peters niet in elkaar. “Nee, ik denk graag over de dingen na. Denken over hoe zaken nog beter kunnen, oplossingen bedenken voor de uitdagingen die we hebben; dat gaat heel de dag door. Ik vind dat alles wat we doen, helemaal moet kloppen. Pas dan is het goed. Over alles is nagedacht hier. Neem nu de liften van de storage.Die staan standaard op de begane grond. Omdat als je daar aankomt met je spullen je niet steeds wilt wachten op de lift. Dat lijkt misschien een detail. Maar al dat soort details bij elkaar dragen bij aan een positieve klantbeleving en daarmee aan het succes van het bedrijf. Op een plaats waar alles klopt en het leuk is, daar kom je graag terug en dat is onze inzet.”

 

Gezond boerenverstand

De beperkte ruimte op de plek waar Peters graag een interieurbaan wilde in Arnhem noopte dus tot een creatieve oplossing. “Ik kom van een boerderij en heb altijd affiniteit met de agrarische sector gehouden. Je gezonde boerenverstand gebruiken, daar houd ik van. Vijf jaar geleden heb ik het overkoepelende bedrijf daarom omgedoopt in GeBoVe, wat voor gezond boerenverstand staat. Het basisidee voor de interieurcarrousel komt ook uit de landbouw. Het is geïnspireerd op de melkcarrousel. Dat bracht mij op het idee van een ronddraaiend plateau. Achterneven van mij hebben een geitenhouderij en bij hen ben ik gaan kijken bij hun melkcarrousels. Die lopen letterlijk op rolletjes. Die techniek heb ik ook toegepast in de interieurcarrousel. Op de lineaire banen glijdt het oppervlakte waarop de auto staat vooruit. Die banen slijten daardoor sneller dan de op rollen lopende carrousels. Dus behalve dat je er minder ruimte voor nodig hebt, brengt een ronde baan ook nog andere voordelen.” “Toch werd nog nergens ter wereld deze methode toegepast in onze branche”, vertelt Peters verder. “Waar ik mee bezig was voor Arnhem, bleek een uniek concept. Voor Europa en Noord-Amerika bezit ik het patent op de interieurcarrousel. Het duurde bij elkaar zo’n twee jaar voordat de baan in gebruik kon worden genomen. In het begin moet je dan nog een en ander finetunen, maar het was direct al duidelijk dat deze oplossing uitstekend functioneerde in de praktijk. Inmiddels is er een tweede carrousel bijgekomen. Die hebben we ongeveer een jaar geleden geopend in Den Bosch.”

 

Over alles nagedacht

Zoals alles bij ANAC Carwash moest ook bij de interieurcarrousel alles kloppen. Peters: “Niets is aan het toeval overgelaten. Over alles is nagedacht. De inrichting, het kleurgebruik, het licht, het geluid, de akoestiek, de kleding van medewerkers, de snelheid waarmee het plateau draait. Het reinigen van het interieur duurt gemiddeld acht minuten. Terwijl de medewerkers met hun auto bezig zijn, kunnen de klanten in het midden van de ruimte plaats nemen en gratis een kopje koffie drinken. [Met een lach:] Terwijl hun auto een rondje door de zaak maakt, krijgt de klant, in de vorm van koffie of thee, een rondje van de zaak van ons. Het wachtgedeelte is wat hoger gemaakt waardoor je een mooi overzicht hebt op de baan – en op je auto – en door het vele glas ook op het buitenterrein en de omgeving van de vestiging. Alles is gericht op het uitstralen van vertrouwen en kwaliteit en voldoet aan alle voorwaarden voor een prettig verblijf.”

 

Donald Duck

Vanwege de uniciteit van de interieurcarrousel komen er regelmatig wasstraatondernemers uit binnen- en buitenland een kijkje nemen bij ANAC Carwash. “Er is veel belangstelling voor dit concept. Tot vanuit Amerika toe. Net als het winnen van de Car Wash Innovation of the Year Award zijn dat mooie blijken van erkenning. Kopiëren mag dus niet, maar met geïnteresseerde bedrijven gaan wij graag het gesprek aan. Heb je trouwens Lampje gezien op de gevel van de interieurcarrousel? Lampje, van Willie Wortel uit Donald Duck? Mijn inspiratie en ideeën haal ik niet alleen uit de wetenschap, techniek en psychologie, maar ook gewoon uit Donald Duck. Ik vond Lampje wel een mooi symbool voor de interieurbaan omdat hij, in tegenstelling tot Willie Wortel, uitvindingen bedenkt die wél goed werken. [Met een lach:] Willie Wortels uitvindingen zijn meestal binnen tien minuten naar de maan, maar bij ons rolt je auto binnen tien minuten gegarandeerd schoon van de baan. Onze uitvinding doet het altijd, net als die van Lampje. Vandaar.”