Geplaatst op: 05-01-2024

Vakantiedagen verjaren pas bij actief informeren

De feestdagen zijn net achter de rug en het nieuwe jaar is begonnen. Januari is een goede maand om uw werknemers eraan te herinneren dat de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen na 6 maanden vervallen. U dient als werkgever uw werknemers namelijk actief te informeren over resterende vakantiedagen. Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft hier namelijk een actieve rol voor de werkgever bij in het leven geroepen.

 

Download hier de voorbeeldbrief voor het informeren over resterende vakantiedagen

 

Informatieplicht

U kunt u als werkgever aan deze verplichting houden door de werknemer te informeren over de resterende vakantiedagen. Dit kan door middel van het schriftelijk informeren van de werknemer over de nog resterende vakantiedagen. Deze documenten kunt u vervolgens in het personeelsdossier bijvoegen. U informeert op deze manier actief richting uw werknemers en u kunt bij een mogelijk conflict verwijzen naar de gestuurde brieven. Het is niet voldoende om dit slechts één keer of alleen mondeling met uw werknemers te bespreken.

 

Opbouw en verval vakantiedagen

Een werknemer bouwt per jaar vakantiedagen op. Deze zijn op te delen in wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Beide soorten vakantiedagen hebben verschillende afloopdata: wettelijke dagen vervallen zes maanden ná het jaar van opbouw, bovenwettelijke dagen vervallen na vijf jaar. Het vervallen van de wettelijke vakantiedagen komt in de praktijk het meeste voor, waar u als werkgever dan ook goed op moet letten. U dient als werkgever een werknemer actief te informeren hoeveel vakantiedagen hij nog over heeft. Als u zich niet aan deze verplichting houdt bestaat de kans dat een werknemer recht heeft op zijn vakantiedagen ná de vervaldatum. Het kan zelfs leiden tot uitbetaling van de resterende vakantiedagen bij het einde van een arbeidsovereenkomst.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp? De juristen van Drive helpen u hier graag bij. U kunt contact met ons opnemen door een mail te sturen naar info@drivenederland.nl of door te bellen naar 085 0071 361.