Geplaatst op: 11-11-2022

Vertrokken medewerker met vast contract weer in dienst nemen?

Wilt u een oud medewerker met een vast contract terug in dienst nemen? Let dan op. Als u de ex-werknemer binnen zes maanden na beëindiging van het vaste contract weer in dienst neemt voor dezelfde functie, dan krijgt de betreffende werknemer automatisch een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). Dit soort contracten zijn alleen te beëindigen met toestemming van het UWV, door ontbinding van de kantonrechter, door ontslag op staande voet of doordat partijen hierover overeenstemming bereiken. Kortom, van een contract van onbepaalde tijd bent u niet zomaar af.

 

Praktijkgeval

Onlangs belde een van onze leden naar aanleiding van het volgende. Enkele maanden geleden heeft een van hun wat oudere werknemers met een vast contract ontslag genomen, omdat hij merkte dat hij de werkzaamheden fysiek niet echt meer aankon. Enkele weken later kreeg de werkgever een telefoontje van zijn (ex) werknemer waarin de werknemer aangaf dat hij toch weer dolgraag aan de slag zou willen, maar dan tegen minder uren per week.

 

De werkgever stelde ons de volgende vraag: Kan ik de werknemer zonder risico gewoon weer in dienst nemen? Het antwoord op deze vraag is: nee. Je hebt in dat geval als werkgever niet meer de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te doen eindigen door een simpele opzegging.

 

Het maakt hierbij overigens niet uit of je een contract sluit waarin staat dat de arbeidsovereenkomst voor zeven of acht maanden wordt aangegaan. Als je de werknemer binnen zes maanden weer in dienst neemt, wordt het automatisch een vast contract.

 

Uitzondering

Er is overigens één uitzondering op deze regel. Op het moment dat het eerdere vaste contract is beëindigd na toestemming van het UWV of de rechter, dan kunt u wel binnen zes maanden een nieuwe arbeidsovereenkomst sluiten voor bepaalde tijd.

 

Geen proeftijd

Wees er bij het sluiten van de nieuwe arbeidsovereenkomst met een ex-werknemer ook op bedacht dat u geen proeftijd af mag spreken. Volgens de wetgever is de proeftijd namelijk alleen bedoeld voor echt nieuwe werknemers.

 

Kortom

Wil je een ex-werknemer tijdelijk terug in dienst nemen voor dezelfde werkzaamheden die hij voorheen uitvoerde? Wacht dan zes maanden voordat je opnieuw een overeenkomst sluit.

Heeft u verdere vragen omtrent dit artikel of het arbeidsrecht? Neem contact op voor vrijblijvend advies, dit kan door te mailen naar info@drivenederland.nl of bel naar 085 0071 361.