Geplaatst op: 04-06-2024

Wim van Gorsel – branche in gesprek met de politiek

Verhaal

Staatssecretaris Van Rij op bezoek bij tankstation in Rilland:

“Het mkb is onmisbaar in de energietransitie”

De tankstationbranche staat voor flinke uitdagingen. Denk aan de energietransitie, stijgende inflatie, de krapte op de arbeidsmarkt en grote accijnsverschillen met buurlanden. Ondernemers vragen zich af welke ondersteuning kunnen we van de overheid verwachten? Op uitnodiging van ondernemer Wim van Gorsel bracht staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) een bezoek aan zijn recent vernieuwde tankstation in Rilland een vooruitstrevende locatie met laadfaciliteiten en voorbereid op waterstof. Tijdens dit werkbezoek ging hij in gesprek met meerdere mkb-ondernemers uit de sector.

“Wat een mooi station!”

Op een frisse dag in maart arriveert Van Rij in zijn plug-in hybride BMW 7-serie iets eerder dan gepland. Hij is zichtbaar onder de indruk van het tankstation van Van Gorsel: “Wat een mooi station, en wat een ruimte in de shop! Wie komen hier allemaal?” Van Gorsel antwoordt: “Mensen uit het dorp en de regio, maar vooral veel vrachtwagenchauffeurs. Speciaal voor hen hebben we ruime parkeergelegenheid, douches en warme maaltijden.”  De staatssecretaris luistert geïnteresseerd. Zijn bezoek is op eigen initiatief en niet toevallig bij Van Gorsel, die zich jarenlang actief inzette voor brancheorganisatie Drive en nu met zijn station laat zien hoe de toekomst eruit kan zien.

Investeren in laadfaciliteiten: hoge kosten, weinig steun

Van Gorsel deelt openhartig zijn ervaring met de energietransitie. “De aanleg van snellaadpalen brengt flinke investeringskosten met zich mee. Niet alleen de palen zelf, maar ook een transformatorhuisje en de benodigde bekabeling zijn duur. Wij moesten een kabel over provinciale grond laten aanleggen dat kost duizenden euro’s per meter. Er is géén overheidssteun voor deze infrastructuur.” Zijn boodschap is duidelijk ondernemers investeren duurzaam, maar lopen tegen hoge kosten en beperkte subsidiemogelijkheden aan. “Als je een elektrische auto koopt, krijg je duizenden euro’s subsidie. Maar als ondernemer die de infrastructuur mogelijk maakt staat met lege handen.”

Rondetafel met vijf mkb’ers: gedeelde zorgen, eigen perspectieven

Tijdens het werkbezoek schuiven vijf andere mkb-ondernemers aan voor een rondetafelgesprek:

  • Gerbert Vissers – Vissers Energy
  • Femke van ‘t Veer – Traveo Internationaal Transportbedrijf
  • Marcel Mol – Mol Schuddebeurs
  • Maarten de Pooter – De Pooter Olie
  • Pieter Vlamings – BP-station Dinteloord

Zij delen hun ervaringen met netcongestie, hoge investeringskosten, veranderende klantbehoeften en de onduidelijkheid over de toekomst van de branche. Van Rij stelt kritische vragen: “Hoe ziet u de toekomst?” Vissers antwoordt stellig: “Wij bouwen aan energyhubs, maar niet elke locatie is daarvoor geschikt. Sommige van onze 50 stations verdwijnen mogelijk vanwege netcongestie of hun ligging.”

Tabak, laden en strategische keuzes

Ook andere thema’s komen aan bod. Pieter Vlamings vraagt zich af hoe hij straks klanten blijft trekken als de verkoop van tabak verdwijnt. Hij overweegt een aparte tabakswinkel naast het tankstation. Marcel Mol benadrukt de regionale verschillen: “In Zeeland hebben mensen vaker een eigen oprit en laadpaal thuis. Wat wordt dan nog onze rol in het laden?” Toch, zegt Vissers, hebben mkb’ers al enorm veel bereikt. “We hebben misschien wel meer laadpalen dan de grote oliemaatschappijen. We zijn cruciale spelers in de energietransitie.”

Van Rij: “Kijk verder dan de Randstad”

Staatssecretaris Van Rij erkent het belang van deze werkbezoeken. “In Den Haag denken we vaak aan grote bedrijven en de Randstad, maar het mkb in de regio speelt een minstens zo belangrijke rol. Hier hoor je de échte verhalen. ”De boodschap van deze ondernemers is duidelijk, zij willen wél investeren in de toekomst, maar hebben daar betere randvoorwaarden en ondersteuning voor nodig.

Eén-op-één met Marnix van Rij

Tijdens het bezoek van staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst aan Zeeland bleek er ook ruimte voor een één-op-één gesprek met hem.

Wat is u het meest bijgebleven van dit werkbezoek?

“Dat we hier te maken hebben met echte ondernemers, die bedrijven runnen die al jaren in de familie zitten. En het ondernemersbloed zie ik terug in de investeringen en de risico’s die de ondernemers durven te nemen. Ze zijn actief en bewegen met de markt mee, dat is mooi om te zien.”

En, herkent u de problemen waar zij tegenaan lopen?

“Ik snap de grensproblematiek heel goed, ik heb ook gezegd dat ik iets met die accijnzen wil doen. En nee, helemaal gelijk trekken van accijnzen lukt niet, maar het gaat er wel om dat de uitschieters eruit worden gehaald. Maar goed; it takes three to tango. Van Duitsland weet ik dat dit heel lastig ligt, die hebben 9 grenzen en dat schept dan een precedent. Maar ik kijk er serieus naar, en ga mijn uiterste best doen in het Europese Parlement.”

Waar u ondernemers ook mee zou kunnen helpen is door vast te houden aan de accijnsverlaging, ook wel in de volksmond het kwartje van Kok, op brandstof.

“Daarvan hebben we gezegd; die is van tijdelijke aard. De accijnsverlaging op benzine, diesel en lpg wordt dan ook afgebouwd. Per 1 juli nemen we een stap en per 1 januari 2024.”

Hoe kijkt u terug op deze bijeenkomst?

“Het was een zinvolle bijeenkomst, waarbij ik zaken scherp heb gekregen als het gaat om onder meer de energietransitie. Het is wel duidelijk dat we mkb-ondernemers hier en daar een duwtje in de rug moeten geven met tijdelijke maatregelen. Ofwel op basis van subsidies