Drive werkt mee aan de uitvoering van de plannen in onze branche die Verpact maakt en begeleidt. Supporter van Schoon, met als doel zwerfafval voorkomen, is een initiatief van Verpact.

Geplaatst op: 16-08-2024

Update behaalde resultaten van recyclen verpakkingen in 2023

Drive werkt mee aan de uitvoering van de plannen in onze branche die Verpact maakt en begeleidt. Supporter van Schoon, met als doel zwerfafval voorkomen, is een initiatief van Verpact. Ook Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat organisaties helpt bij het maken van onderbouwde en realistische verpakkingskeuzes, en Statiegeld Nederland zijn onderdeel van Verpact.

 

Zij geven de volgende cijfers over 2023. Belangrijk voor jou als ondernemer wanneer je wellicht ook aan de diverse acties meedoet.

 

 

88% van alle verpakkingen gerecycled en hergebruikt

 

Over 2023 hebben we met de recycling- en circulaire resultaten van verpakkingen de Nederlandse en Europese doelstellingen ruimschoots behaald. Een mooie prestatie door alle partijen, van consument tot producent. Nederland heeft hiermee, samen met België, de positie als koploper in Europa weten te behouden. Dankzij goede afspraken en de manier waarop de recyclingketen voor verpakkingen met alle partijen steeds beter is georganiseerd. In 2023 werd 88% van alle verpakkingen gerecycled en hergebruikt.

 

Inzameling plastic drankflessen

 

Het inzamelpercentage voor plastic drankflessen steeg van 68% in 2022 naar 74% in 2023. Hiermee laat Nederland, in vergelijking tot andere Europese landen met een statiegeldsysteem, een snelle stijging zien die vertrouwen geeft. Om de wettelijke norm van 90% voor plastic drankflessen te realiseren, zet Verpact zich in om extra innamepunten te realiseren en de consument te overtuigen van het nut van inleveren van statiegeldverpakkingen.

 

 

Recycling drankenkartons

 

Waar andere landen een inzameldoelstelling hebben voor drankenkartons, heeft Nederland vanaf 1 juli 2023 als enige land in Europa een wettelijke recyclingdoelstelling voor drankenkartons. Deze is gesteld op 34% in 2023 en loopt geleidelijk op naar 55% in 2030. In het afgelopen jaar zijn veel drankenkartons ingezameld, maar de beperkt beschikbare recyclingcapaciteit speelde parten en de vergunningenprocedure voor transport naar Europese recyclers verliep traag. Om dit in de toekomst te voorkomen is Verpact in gesprek met de vergunningverleners. Het recyclingresultaat van de 24% doelstelling is helaas niet behaald.

 

Hieruit blijkt dat we te maken hebben met een kwetsbare keten omdat voor heel Europa te weinig recyclingcapaciteit voor drankenkartons beschikbaar is en te veel uitval plaatsvindt in het recycleproces. Daarom is Verpact een programma gestart dat gericht is op het verbeteren van alle aspecten van de recycling van drankenkartons, van ontwerp tot en met recycling. Op basis van de in de eerste maanden van 2024 gerealiseerde recycling van drankenkartons is de prognose dat het recyclingpercentage van 37% in 2024 behaald zal worden.

 

 

Recycling plastic verpakkingen

 

Met glas, metaal en papier en karton is Nederland al nagenoeg circulair. En in de keten van inzameling en recycling van PMD worden belangrijke stappen gezet om te komen tot een hogere kwaliteit in inzameling, recycling, inzet van recyclaat en goed recyclebare verpakkingen. Ook het recyclepercentage van plastic verpakkingen is in 2023 verder gestegen van 46% naar 49% omdat we het afgelopen jaar alle zeilen hebben bijgezet. De toenemende vervuiling van het ingezamelde materiaal maakt de recycling tot bruikbare grondstof steeds lastiger. Verpact stimuleert daarom de recyclebaarheid van verpakkingen en de toepassing van gerecycled plastic in verpakkingen met Tariefdifferentiatie2.0 en het actieplan Design for Recycling.