24-12-2024
Een fijne kerst en alvast een gelukkig & energiek 2025!
Lees verder
Geplaatst op: 02-08-2024
Ruim vier op de vijf bedrijven maakt werk van verduurzaming. Het merendeel van de bedrijven (82%) heeft al maatregelen genomen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Bijna 23% van de bedrijven heeft voornamelijk gefocust op duurzaamheidsmaatregelen met betrekking tot energie. Deze bevindingen zijn afkomstig van het CBS op basis van de conjunctuurenquête die in september 2023 werd uitgevoerd onder bedrijven in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Maar waar krijg je als ondernemer mee te maken? Dat hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.
Wist je dat de overheid energiebesparende maatregelen stimuleert en soms zelfs verplicht? Ontdek wat kan en wat moet met de quickscan die staat op deb.nl/quickscan.
De energiebesparingsplicht komt voort uit het Activiteitenbesluit milieubeheer, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u hierover ook eens in de vier jaar rapporteren aan uw bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. De wetgeving rondom energiebesparing verplicht ondernemingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (of een equivalent zoals stadsverwarming) verbruiken om energie te besparen.
In de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. De EML bestaat uit drie onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. Je bepaalt zelf op basis van de situatie op jouw locatie welke categorieën voor jou relevant zijn. De categorieën voor Gebouwen zijn voor elke organisatie relevant. Met het beoordelen van de maatregelen uit de EML kun je aan de Energiebesparingsplicht voldoen.
Klik hier voor meer informatie.
Als je onderneming op een locatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m³ aardgas (of een equivalent zoals stadsverwarming) verbruikt, krijg je te maken met de informatieplicht energiebesparing. Dit houdt in dat je alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder dient uit te voeren.
Eens in de vier jaar rapporteer je op basis van de EML welke maatregelen je hebt uitgevoerd en welke nog op de planning staan. Ook kun je onderzoeken naar mogelijke maatregelen en doorrekenen en aantonen welke binnen vijf jaar zijn terugverdiend.
De onderzoeksplicht energiebesparing geldt voor bedrijven met jaarlijks een elektriciteitsverbruik vanaf 10 miljoen kWh of 170.000 m³ aardgas (of een equivalent zoals stadsverwarming). Als aanvulling op de informatieplicht energiebesparing, moet je bij de onderzoeksplicht onderzoeken welke maatregelen naast de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) kunt uitvoeren om energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door het opwekken van energie.
Hierbij rapporteer je over activiteitgebonden en niet over gebouwgebonden maatregelen, mits deze invloed hebben op het energieverbruik van het gebouw. Rapportage over gebouwgebonden maatregelen vallen onder de informatieplicht energiebesparing.
Een energielabel voor een bedrijfspand zegt iets over de energiezuinigheid van het gebouw. Dit wordt uitgedrukt in een letter; van A (zeer energiezuinig) t/m G (niet energiezuinig). Een energielabel is verplicht bij de oplevering, verhuur of verkoop van een bedrijfspand. Voor het energielabel op kantoorgebouwen geldt dat ieder kantoor vanaf 100 m² sinds 1 januari 2023 een Energielabel C of hoger moet hebben.
Een organisatie kan ook te maken krijgen met de EED-auditplicht, die in het kader staat van de Europese Energy Efficiency Directive (EED). Deze plicht geldt voor grote organisaties met minstens 250 fulltime werknemers (FTE) of een omzet van minstens 50 miljoen euro en een balanstotaal van minstens 43 miljoen euro. Midden- en kleinbedrijven (MKB) vallen hier dus niet onder.
Lees hier meer
Vanaf 1 juli 2024 zijn organisaties met honderd of meer werknemers verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun zakelijke verkeer en woon-werkverkeer. Deze verplichting – de Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) – is ingesteld om de CO2-uitstoot te monitoren en te verminderen. De rapportage over 2024 dient uiterlijk 30 juni 2025 te worden ingediend. Vrijwillige rapportage is al mogelijk en biedt waardevol inzicht in de uitstoot. Organisaties moeten onder andere het aantal kilometers per vervoermiddel registreren.
Vanaf 2024 dienen bedrijven te rapporteren over hun invloed op de wereld volgens de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Kort samengevat die je antwoord te geven op de vraag: wat is de invloed van jouw bedrijf op de wereld? CSRD biedt een kans om duurzaamheid steviger te integreren in de bedrijfsstrategie. CSRD geldt vanaf 2024 voor grote organisaties van openbaar belang zoals banken, verzekeraars en beursvennootschappen met meer dan 500 medewerkers. Een jaar later geldt CSRD voor andere grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers, meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar of meer dan 20 miljoen euro op de balans. Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. Er is kans op een lichtere – en eventueel vrijwillige – variant van de CSRD voor kleinere mkb-bedrijven.
Nederland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, stimuleert en verplicht de overheid als deze energiebesparende maatregelen. Als ondernemer kost dat veel tijd en weet je vaak niet waar te beginnen. Heb je een vraag over efficiënt omgaan met energie? Mkb-Energieadviseurs geven antwoord of lees dan antwoorden op veelgestelde vragen op DEB.nl.
Ook de Quickscan op DEB.nl laat je direct zien wat jij kan en moet op het gebied van energiebesparing. Het kan zo zijn dat je aan wet- en regelgeving moet voldoen. Maar ook als je geen wettelijke verplichtingen hebt, helpen wij op weg met energie besparen.
Wil je weten wat jij kan en moet doen aan energiebesparing? Doe de DEB Quickscan op DEB.nl en je weet het binnen 3 minuten.
Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Lisanne Henneveld via lisanne@drivenederland.nl