Geplaatst op: 27-06-2024

Tweede succesvolle vastgoed bijeenkomst 2024

Afgelopen woensdag vond de tweede vastgoed bijeenkomst plaats bij De Eendracht in Voorburg, die opnieuw door de ruim 25 bezoekers als zeer waardevol werd betiteld!

 

Chris van der Straaten trapte af met een warm welkom en vervolgens nam hij de aanwezige kort mee langs verschillende trends en ontwikkelingen van onze tankstation branche. Het schuiven van volumes maar ook de zichtbare daling, marges, invloed tabak, personeelskrapte en rol van retail kwamen aan bod. Ook de energietransitie werd hier door André Braakman toegelicht. Hij gaf aan dat er eigenlijk sprake is van een algehele transitie. De clustering maar ook andere shopconcepten zijn aan de orde van de dag. De uitdagende energietransitie komt daar nog eens bovenop die ook nog eens een cruciaal economisch belang kent. Van oudsher hebben wij als branche daar de beste infrastructuur voor staan die we prachtig in zijn hybride vorm kunnen gaan inzetten. De Europese en nationale ambities zijn groot echter de resultaten werden met gemengde gevoelens aangehoord. Daarom werd er vooral wat dieper ingegaan op de ontwikkeling van het elektrische snelladen. Aan de hand van enkele aannamen werd er een doorrekening getoond van wat nu een snellaadpaal aan omzet oplevert. Eenieder is ervan overtuigd dat er een versnelling gaat komen als er stabiel overheidsbeleid is en technologische versnelling komt die gaat zorgdragen voor een betere actieradius. De eerste signalen zijn hier louter positief.

 

De conclusie, laten zien dat we als branche de huidige klantenkringen voor nu en in de toekomst goed willen blijven bedienen. Dit doen wij al jaren waarbij wij soms zelfs onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Voorwaarde blijft natuurlijk dat er op lange termijn een gezonde boterham verdient kan blijven worden.

Voor de borrel werd er nog ingegaan op de bedrijfsscan. Waar gesproken werd over de businesscase met en zonder tabak, de investeringen tussen 5 en 10 jaar, de ontwikkeling van de residuele waarde in het geval van alternatieve bestemming en food concepten. Dit alles werd bekeken door de bril van Chris die vervolgens ook de omgevingswet, financiering en het huur- en contractrecht toelichtte.

 

Tijdens de borrel bleek dan ook dat er genoeg stof was voor een goede “borrelpraat” en er nog tot laat werd gesproken over de verschillende onderwerpen.