Duurzaamheid

Drive staat voor de energiestations van nu én van die van de toekomst. Met het fijnmazige netwerk van bemande locaties door het hele land, zijn onze energiestations de perfecte knooppunten om de benodigde infrastructuur voor energie te leveren.

Bespaar € 795

Lid worden?

Meld je aan en wij nemen contact met je op. Direct iemand spreken? Bel 085 00 71 361.

1 januari 2024: De Omgevingswet. Wat betekent dit voor energiestations?

Na jaren voorbereiding zijn vanaf 1 januari alle wetten en regels over onze leefomgeving samengevoegd in één wet, de Omgevingswet. De Omgevingswet moet zorgen voor een balans tussen het benutten van de leefomgeving en het beschermen van die omgeving. Overheden kunnen onder de Omgevingswet werken aan meer samenhang tussen de projecten en er ontstaat ruimte voor meer maatwerk en inspraak. Via het Omgevingsloket kun je voortaan een vergunning aanvragen of een melding doen. De vraag is of alles meteen goed werkt. Daar wordt door sommigen aan getwijfeld. Feit is dat de Omgevingswet nu geldend recht is en we zullen moeten roeien met de riemen die we hebben, ook al zal alles nog niet in een keer duidelijk zijn.

 

Neem daarom gerust contact op met Lisanne Henneveld van het Drive-secretariaat en stel je vraag. Wij weten het antwoord of gaan er achteraan, speciaal voor jou.

De regelhulp SUP (Single Use Plastics) helpt je opweg

Op 1 juli 2023 zijn de eerste regels ingegaan voor consumptie voor afhalen en bezorgen. Op 1 januari 2024 zijn ook de regels ingegaan voor consumptie op locatie. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft: de impact van wegwerpplastic op het milieu verminderen en meer plastic hergebruiken en recyclen. Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes bij consumptie op locatie verboden. In plaats daarvan moeten deze verpakkingen herbruikbaar zijn óf moeten ze ingezameld en gerecycled worden tot nieuwe voedselverpakkingen.

 

Wist je dat er een regelhulp is om ondernemers en bedrijven op weg te helpen de regelgeving rondom wegwerpplastic juist toe te passen in de praktijk? Met deze regelhulp je na welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen.

 

In drie stappen naar een advies voor je situatie

De regelhulp bestaat uit drie korte stappen:

 

  • In stap 1 wordt er nagegaan of je gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen.
  • In stap 2 wordt er nagegaan in welke omgeving je jouw werkzaamheden uitvoert. De regelgeving maakt namelijk onderscheid tussen consumptie op locatie en consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen. Als je gebruik maakt van producten die onder de regelgeving vallen, doorloop je stap 3.
  • In stap 3, de laatste stap, wordt er nagegaan welke mogelijkheden je hebt om aan de regelgeving te voldoen, passend bij jouw locatie en gebruikers.

Aan het eind van de regelhulp ontvang je een advies voor jouw situatie. Hierin staat beschreven welke opties je hebt om aan de regelgeving te voldoen. Dit advies is ook als PDF te downloaden of per email te ontvangen.

Welke maatregelen zijn er voor geldbesparing en duurzaam ondernemen?

DEB (Duurzaam. Energie. Besparen) biedt Drive-leden overzicht en inzicht: waar kun je nog energie besparen, en welke subsidiemogelijkheden zijn er om jouw onderneming te vergroenen?

 

Dure tijd? Wil je gemakkelijk energie besparen?

Op DEB.nl (Duurzaam. Energie. Besparen) kunt u terecht op de Drive landingspagina die speciaal voor energiestationondernemers is ingericht. Het scheelt je geld maar het is ook verplicht om te doen indien je de investering in 5 jaar terug kunt verdienen.

 

Besparen

DEB is een online platform dat jou als onderneming helpt energie te besparen, kosten te verlagen en te verduurzamen. DEB laat direct zien hoeveel geld je kunt besparen op de energierekening van jouw onderneming. DEB toont je de energiebesparende maatregelen om dat te bereiken. Ze sluiten aan op de wettelijke verplichtingen vanuit de Wet milieubeheer.

 

DEB is een initiatief van MKB-Nederland, ondersteund en mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In samenwerking met Drive is er voor jou een speciale landingspagina. Hier bereken je direct hoeveel je kunt besparen en lees je in de interviews welke maatregelen Wim van Gorsel van Shell Rilland en Willem-Bas van Tol van Ototol al hebben genomen om energie te besparen.

 

Persoonlijk dashbord

In een persoonlijk dashboard – dé energiebespaarassistent – zie je binnen onze eigen branche wat de energiebesparende mogelijkheden zijn. Ontvang daarnaast tips hoe en wanneer je de maatregelen het best toepast op jouw onderneming en welke leverancier je daarbij kan helpen. Ontdek alle mogelijkheden voor jezelf en bespaar flink. Op het gebied van energie en dus ook geld. Alle maatregelen voor energiestations zijn zo opgesteld dat je ze in 5 jaar terugverdiend.

 

Contact

Mocht je verder nog vragen over energiebesparing hebben, bel dan met het secretariaat en vraag naar Lisanne Henneveld via 085-00 71 361 of mail naar lisanne@drivenederland.nl

Samen naar een duurzame toekomst

Drive wil als branchevertegenwoordiger van MKB retail-locaties langs de weg, het voortouw nemen naar een duurzame toekomst voor onze branche. Samen werken we aan een netwerk van duurzame retail-infrastructuur langs de weg.

Het station van de toekomst

Heb je een vraag over kostenbesparing of de verduurzaming van jouw energiestation? Onze adviseurs helpen maar al te graag jouw station hét station van de toekomst te maken.

Altijd op de hoogte van 'groen' nieuws

Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, of is er aan nieuwe wet- en regelgeving te voldoen? Drive zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft!

Inzicht in verduurzaming

Drive geeft energiestationondernemingen in samenwerking met het energiebesparingsplatform DEB.nl inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd terug te verdienen zijn en daarnaast vanuit de wet verplicht zijn.

Lid worden?

Heb je interesse om lid te worden? Meld je aan en wij nemen contact met je op. Direct iemand spreken? Bel 085-00 71 361.