Alhoewel gemeenten zelf zero-emissiezones kunnen instellen per 1 januari 2025, stelt het nieuwe kabinet in het hoofdlijnenakkoord dat ‘bezien wordt op welke manier het instellen van zero-emissiezones kan worden uitgesteld’.

Geplaatst op: 22-05-2025

Zero emissiezone Amsterdam: hoe verder met tankstations?

Op 8 mei 2025 organiseerde de gemeente Amsterdam een informatiebijeenkomst voor tankstation-exploitanten en -eigenaren. Doel van de bijeenkomst was het delen van informatie over beleid en het ophalen van input voor de strategie voor de transitie van tankstations in Amsterdam. Chris van der Straaten en Lisanne Henneveld waren hier namens Drive aanwezig.

 

Samenvatting
De bijeenkomst liet zien dat er onder tankstation-exploitanten en -eigenaren en branchepartijen een duidelijke behoefte is aan richting en zekerheid vanuit de gemeente over de toekomst van tankstations in de stad. Er werd breed gepleit voor een hybride transitie, waarbij op tankstationlocaties ruimte blijft voor zowel tanken als laden, met een geleidelijke verschuiving naar emissievrije mobiliteit.

 

Drive vroeg om meer transparantie over de visie van de gemeente per locatie en de potentie per locatie om te transformeren zodat zij gericht kunnen investeren. Tegelijkertijd klonk de oproep om het midden- en kleinbedrijf eerlijke toegang te bieden, bijvoorbeeld via slimme tender- of veilingmodellen met lagere instapdrempels.

 

Ook werd ook aandacht gevraagd voor randvoorwaarden zoals netcapaciteit, ruimtelijke inpassing en het risico op ongecoördineerde ontwikkeling van laadpunten. Tot slot onderstreepte Drive het belang van strategie waarin niet alleen elektrisch laden, maar ook alternatieve schone brandstoffen zoals waterstof of biobrandstoffen een volwaardige plek krijgen.

 

Participatie
De gemeente Amsterdam presenteerde marktontwikkelingen, beleidskaders en uitgangspunten voor de strategie. Er werd gesproken over de veranderde omstandigheden rond netcapaciteit: tegenwoordig moet direct betaald worden voor een aansluiting, zonder zekerheid of en wanneer die beschikbaar komt. Dit zorgt voor risico’s bij ondernemers. Er werd gepleit voor goede regelingen en maatwerk per locatie.

 

Ook werd gevraagd om niet alleen op juridische vormen zoals huur of erfpacht te sturen, maar te kijken naar de feitelijke impact op tankstationondernemers. Bio- en alternatieve brandstoffen verdienen ook ruimte in de strategie. De gemeente bevestigde dat zij technologie-neutraal wil opereren en met de markt meebeweegt waar er vraag ontstaat.

 

Functies per locatie
Er werd gewaarschuwd voor een te zwart-witte benadering: als alle locaties simpelweg van tanken naar elektrisch gaan, kunnen ondernemers die fossiele brandstoffen leveren naar de randen van de stad gedwongen worden. De voorkeur werd uitgesproken voor transitielocaties met een geleidelijke opbouw van laadinfrastructuur. Dit vraagt ook om het strategisch inrichten van tenders, zodat er in de overgangsfase geen onnodige chaos ontstaat.

 

Locatiespecifieke visie en maatwerk
De aanwezigen pleitten voor locatiespecifiek maatwerk. Niet elke plek is geschikt voor transformatie, en het gesprek met ondernemers over de lokale vraag en de potentie is volgens hen essentieel. In binnenstedelijke gebieden speelt bovendien het bredere beleid rondom autoluw en verdichting mee. Ondernemers willen weten wat de visie per locatie is, om verantwoord te kunnen investeren. Zekerheid, duidelijkheid over voorwaarden en de mogelijkheid van een restwaardevergoeding werden genoemd als randvoorwaarden voor investeringsbereidheid.

 

Tot slot werd de wens uitgesproken om per locatie duidelijkheid te krijgen over de toekomst, zodat ondernemers gericht kunnen investeren. Ook werd voorgesteld dat de gemeente de locatievoorstellen eerst preciezer presenteert en daarover in gesprek te gaan met de betrokkenen.

 

Online vragenlijst
Tot en met 25 mei 2025 kunt je jouw wensen, zorgen en aandachtspunten ook nog met de gemeente delen in een online vragenlijst. Alle opgehaalde reacties van zowel de bijeenkomst als de vragenlijst onderzoeken we daarna op haalbaarheid, en verwerken we waar nodig en mogelijk in de strategie.

 

Meer informatie en vragen
Kijk voor meer informatie over de strategie op Meedoen Transitie tankstations in Amsterdam – Gemeente Amsterdam.

 

Voor vragen of om input te geven, kunt je contact opnemen met Lisanne Henneveld via lisanne@drivenederland.nl .