
27-06-2025
Wat je niet mag missen in Move On Magazine
Lees verder
Geplaatst op: 16-05-2025
Het Handboek Milieu & Veiligheid beschrijft de wettelijke verplichtingen voor (multi-)energie tankstations, hierna te noemen tankstations, in het kader van de Omgevingswet en Arbowetgeving. Dit geüpdatete Handboek is tot stand gebracht door een samenwerking van alle brancheverenigingen voor tankstations, waaronder Drive.
Lisanne Henneveld: “Omdat het Handboek toch weer leeswerk meebrengt lijkt het goed om in elke nieuwsbrief een stukje hiervan ter sprake te brengen. Bespreek het eens tijdens het werkoverleg met medewerkers of lees het in ieder geval eens even rustig door. Het kan zelfs boetes schelen die anders opgelegd kunnen worden. Deze keer gaan we het hebben over de diverse verplichtingen en informatie die je vervolgens moet aanleveren. Er is overigens een e-learning voor ‘Regels en verplichtingen’ in de maak bij Power Up!”
Om de kwaliteit van de installatie te waarborgen, én om controle mogelijk te maken, moeten bepaalde onderdelen van de installatie verplicht onder certificaat worden aangelegd. Vervolgens dienen deze onderdelen gekeurd en onderhouden te worden door erkende bedrijven. De resultaten daarvan worden vervolgens gebundeld in het zogenoemde installatieboek.
Daarnaast controleert een bevoegd gezag regelmatig of de verplichte keuringen en controles tijdig zijn uitgevoerd. Daarvoor raadpleegt men het installatieboek van het tankstation. Degene die de bedrijfsactiviteiten op een tankstation uitvoert, is verantwoordelijk voor de naleving van de geldende regels. Dat betekent ook dat deze persoon verantwoordelijk is voor de compleetheid én het actueel houden van het installatieboek. Dit installatieboek mag zowel op papier als digitaal worden bijgehouden.
Let op: wanneer er op een tankstation ook LPG, LNG, CNG of waterstof wordt verkocht, moet er voor iedere brandstof afzonderlijk een apart installatieboek worden bijgehouden. Voor meer informatie hierover, wordt verwezen naar het hoofdstuk van de betreffende brandstof (Hoofdstuk 5 tot en met 8).
Installatiecertificaten zijn bewijzen die geleverd zijn bij de plaatsing van de voorzieningen van het tankstation. Bijvoorbeeld voor elke aanwezige opslagtank wordt een tankcertificaat afgegeven, waarop informatie staat van die specifieke tank. Voor alle tanks en leidingen samen wordt een installatiecertificaat gemaakt. Voor een installatiecertificaat van tanks en leidingen geldt bovendien dat na een wijziging en bijvoorbeeld na een tankkeuring een nieuw (aanvullend) certificaat wordt afgegeven.
Herkeurings-en controlecertificaten
De verschillende onderdelen van de brandstofinstallatie(s) en vloeistofdichte voorziening moeten periodiek worden gekeurd, geïnspecteerd of gecontroleerd. Voor elke keuring of controle moet een certificaat of rapport worden bewaard in het installatieboek. Welke certificaten en rapporten verplicht aanwezig moeten zijn, is afhankelijk van de eigenschappen van de installaties op het tankstation. Zo speelt bijvoorbeeld het type opslagtank een rol, maar ook de leeftijd ervan en de aan- of afwezigheid van bepaalde coatings bepaalt óf en hoe vaak bepaalde controles en keuringen nodig zijn.
Een revisietekening is een actuele tekening van het tankstation. Deze tekening omvat alle bouwwerken, installaties, opslagtanks en leidingen na realisatie van een tankstation. Bij elke aanpassing van het tankstation of de aanwezige bouwwerken en installaties moet de revisietekening worden geactualiseerd. Een revisietekening moet in het installatieboek worden opgeslagen.
Het bewijs van financiële zekerheidsstelling (zie 1.6) via het verzekeringsbedrijf CoFiZe N.V., een bankgarantie of een verzekering moet gedurende het exploiteren van het tankstation bewaard worden in het installatieboek. Jaarlijks ontvangt het tankstation na betaling een polis voor het komende jaar, die in het installatieboek moet worden opgenomen.
In bijlage XI van het Handboek is een Checklist installatieboek opgenomen dat een overzicht bevat van de verplichte documenten die, afhankelijk van de installaties op het tankstation, minimaal aanwezig moeten zijn op locatie. Het omschrijft de documenten, de verplichte frequentie van een keuring, inspectie of controle, aan welke eisen de instantie die de keuring, inspectie of controle uitvoert moet voldoen en de wettelijke grondslag van de verplichting. De lijst kan op locatie gebruikt worden om te checken of het installatieboek volledig is.
Lisanne: ”Voor deze keer weer veel informatie! Volgende keer gaan we het hebben over bodemverontreiniging op een tankstation. Voor vragen kun je mij altijd bellen of mail naar lisanne@drivenederland.nl .“ Hieronder de link naar het gehele handboek: