
25-04-2025
Let op: diefstal uit technische ruimtes op onbemande stations
Lees verder
Geplaatst op: 24-04-2025
Het Handboek Milieu & Veiligheid beschrijft de wettelijke verplichtingen voor (multi-)energiestations, hierna te noemen tankstations, in het kader van de Omgevingswet en Arbowetgeving. Dit geüpdatete Handboek is tot stand gebracht door een samenwerking van alle brancheverenigingen voor tankstations, waaronder Drive.
Het Handboek verschaft inzage in zaken die van belang zijn voor de ondernemer én alle medewerkers op tankstations. Het geeft inzicht in de wettelijke verplichtingen in het kader van de Omgevingswet en Arbowetgeving, hoe deze eenvoudig te implementeren en zelf te controleren. Het kan tevens als naslagwerk worden gebruikt.
Degene die verantwoordelijk is voor de bedrijfsactiviteiten, draagt de eindverantwoordelijkheid voor de naleving van de uit de wet- en regelgeving voortvloeiende verplichtingen. Lisanne Henneveld: “Omdat het Handboek toch weer leeswerk meebrengt lijkt het goed om in elke nieuwsbrief een stukje hiervan ter sprake te brengen. Bespreek het eens tijdens het werkoverleg met medewerkers of lees het in ieder geval eens even rustig door. Deze week over regels en verplichtingen op een tankstation.”
Omgevingsvergunning
Met welke wetten en vergunningen heb je te maken, welke documenten zijn verplicht om bij te houden, hoe zorg je dat er veilig wordt gewerkt en wat moet er wanneer worden gecontroleerd, geïnspecteerd en gekeurd op het tankstation?
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. In die wet staan regels over de fysieke leefomgeving. Regels voor bijvoorbeeld milieu, externe veiligheid, geluid en bouwen.
Er zijn regels voor milieubelastende activiteiten, afgekort MBA’s, in de fysieke leefomgeving. Een MBA is een activiteit die nadelige gevolgen kan hebben voor het milieu. Voor sommige activiteiten moet toestemming worden gevraagd in de vorm van een omgevingsvergunning. Voorbeelden zijn het exploiteren van een tankstation aan een snelweg, het opslaan van waterstof of het lozen of onttrekken van (grond)water als er gegraven moet worden op het terrein voor bijvoorbeeld een tankkeuring.
De omgevingsvergunning wordt aangevraagd bij het bevoegd gezag voordat de activiteit plaatsvindt. Het bevoegd gezag is het bestuursorgaan dat een vergunningaanvraag behandelt, hierover meldingen ontvangt en bevoegd is voor toezicht en handhaving, bijvoorbeeld de gemeente of provincie. Er zijn ook MBA’s waarvoor het voldoende is als gemeld wordt dat de activiteit gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld het in gebruik nemen van een wasstraat of het afleveren van CNG.
Regels voor bouwwerken
Een bouwwerk op een tankstation is bijvoorbeeld het shopgebouw of de wasstraat. Er zijn regels voor bouwwerken die gaan over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van bouwwerken Denk ook aan regels over het gebruik en het bouwen en slopen van bouwwerken. Als er op het tankstation gebouwd of gesloopt gaat worden moet met deze regels rekening worden gehouden.
Voor bepaalde bouwactiviteiten moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd, bijvoorbeeld bij een gebouw hoger dan 5 meter, of als gevolg van de bouwactiviteit een bouwwerk een hoofdgebouw wordt, of als de activiteit in strijd is met de regels die de gemeente voor de omgeving heeft opgesteld. Die regels staan in het omgevingsplan van de gemeente. In andere gevallen is het doen van een melding verplicht, bijvoorbeeld wanneer de shop wordt gesloopt.
Ondanks alle regels kan er iets misgaan op het tankstation. Dit kunnen ongewone voorvallen zijn. Een ongewoon voorval (zie ook 11.2.2: Ongewoon voorval) kan bijvoorbeeld zijn een bodemverontreiniging die ontstaat na het morsen van brandstof door een voertuig buiten de vloeistofdichte bodemvoorziening. Als dit gebeurt moet het bevoegd gezag hierover geïnformeerd worden.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Het kan voorkomen dat er een verandering plaatsvindt op het tankstation. In dat geval moet gekeken worden welke wetgeving van toepassing is, of er een melding moet worden gedaan of een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor deze verandering. Dit is allemaal mogelijk in het Digitaal Stelsel Omgevingswet, het DSO. Dit ICT-systeem bestaat uit verschillende onderdelen:
Lisanne: ”Voor deze keer lijkt mij dit al genoeg. Volgende keer gaan we het hebben over de diverse verplichtingen die je als ondernemer hebt en informatie die je vervolgens moet aanleveren. Er is overigens een e-learning voor ‘Regels en verplichtingen’ in de maak bij Power Up! Voor vragen kun je mij altijd bellen of mail naar lisanne@drivenederland.nl .“