10-01-2025
Help jij ook mee aan een betere cao? Vul nu de enquête in
Lees verder
Geplaatst op: 09-01-2025
Ook als Drive ondernemer heb je wellicht al te maken gehad met netcongestie. Dat is niet alleen vervelend maar vraagt ook om creatieve oplossingen.
Op 10 december 2024 is nu de nieuwe Energiewet aangenomen door de Eerste Kamer. De nieuwe wet gaat zowel de bestaande Elektriciteitswet uit 1998 als de Gaswet vervangen. De wetgever moderniseert daarmee de bestaande wetgeving en geeft nieuwe mogelijkheden die de energietransitie moeten gaan versnellen. De nieuwe wet implementeert ook Europese regelgeving in de nationale wetgeving. Het eerste deel treedt mogelijk al in april 2025 in werking. Het laatste deel zal vermoedelijk in de loop van 2026 in werking treden.
In de Energiewet staat dat je onder bepaalde voorwaarden een “energiegemeenschap” mag oprichten. Dat is een nieuw concept in de nationale wetgeving, dat al eerder is ingevoerd in het Europees recht. Dat maakt het beter mogelijk om in samenwerking lokaal hernieuwbare energie op te wekken, met elkaar te delen en te gebruiken en moet de energietransitie bespoedigen. Ook kan dat concept helpen netcongestie tegen te gaan, omdat door het lokaal opwekken en lokaal weer gebruiken het net minder wordt belast.
De nieuwe Energiewet voorziet ook in gemakkelijkere mogelijkheden om gebruik te maken van cable pooling, waarbij men gezamenlijk gebruik maakt van één aansluiting op het stroomnet. Onder bepaalde voorwaarden kunnen alle typen gebruikers van dezelfde aansluiting gebruik gaan maken, ook indien het niet alleen zonneparken en windparken zijn die van dezelfde aansluiting gebruik willen maken. Cable poolen kan ook helpen het congestieprobleem aan te pakken door bijvoorbeeld een windpark, zonnepark en batterij(en) met elkaar te combineren op één aansluiting, omdat de piekmomenten op meestal verschillend liggen en worden gemitigeerd door de batterij(en).
De Energiewet moet niet alleen nog worden geïmplementeerd, maar ook nog verder concreet worden uitgewerkt in lagere regelgeving waarin meer regels en voorwaarden zullen worden opgenomen waaraan moet worden voldaan.
Hoewel er meer mogelijk wordt gemaakt, blijft de energiewetgeving juridisch en feitelijk complex. Er zijn en blijven tal van activiteiten die een vergunning, ontheffing of een melding vereisen. Het is dan ook van groot belang om telkens goed juridisch advies in te winnen.