Geplaatst op: 14-06-2024

Recap: Talkshow op de ALV met… Wilfred Genee!

Op de ALV op 12 juni vond er onder regie van Wilfred Genee een prachtige ronde tafel discussie plaats onder het mom: De BETA-talkshow. In een uurtje werd en met de tafelgasten Ewout Klok (oud BETA-voorzitter), Joan Gunsch (nieuw Drive bestuurslid) en Erik Ziengs (voorzitter Ondernemend Nederland) over de historie maar ook over de nieuwe naam van BETA: ‘Drive, De Retail Infrastructuur Vol Energie’ gesproken.

 

‘De naam BETA, de Belangenvereniging Energie- en Tankstations, dekt voor onze branche op dit moment de lading niet’, zei aftredend voorzitter Ewout Klok. ‘De tankstations zijn vandaag de dag zoveel méér. We zijn de energiestations en servicestations voor nu en in de toekomst’. Joan Gunsch vult hierbij aan dat het aanbod en de dienstverlening flink veranderen. Zij ziet dat we steeds meer een retailfunctie langs de weg vervullen. Met elkaar hebben we daar de afgelopen 30 jaar een prachtige en gedegen infrastructuur opgebouwd van ruim 1300 energiestations.

 

Ook werd er stil gestaan bij de oprichting van BETA in 1993. De oprichting vond plaats onder leiding van Edsko Schuitema, in samenwerking met andere tankstationondernemers. De belangrijkste milestones waren zaken als winkelsluitingstijdenwet, CAO, het Kwartje van Kok én de horecawet.

Tijdens de talkshow vertelde Ewout Klok bijzonder geanimeerd over zijn belevingen. Erik Ziengs gaf het gesprek een meer politiek tintje. Hij lichte toe hoe hij binnen VVD-geledingen met Ewout heeft samengewerkt. Met name zijn passie en gedrevenheid worden door hem als bijzonder ervaren. Deze karaktereigenschappen hebben BETA ook daar gebracht waar we nu staan en als dank overhandigt Erik, Ewout de oeuvreprijs voor zijn inzet voor onze branche.

 

Wilfred Genee sluit af met de vraag hoe BETA nu verdergaat. Ewout geeft hierbij aan dat de volgende stap wordt om samen met de stakeholder in gesprek te gaan hoe wij als retailers langs de weg de oplossingen kunnen bieden om de transitie verder vorm te geven. Zo willen we denken in oplossingen door de inzet van ’transitie brandstoffen’. Dit kan dienen als uitkomst in de overgangsfase waarbij er nog veel uitdagingen zijn op het gebied van netcongestie.

 

Een stap die hier volgens ons hoort bij deze visie, is een nieuwe naam. Eentje die de lading van onze branche zoals hij nu is beter dekt, en eentje die ons gaat ondersteunen om samen met lokale regionale en landelijke overheden een plan te maken voor de zo belangrijke (energie)transitie. Ewout Klok en Charlot van Tol lanceren samen de nieuwe naam door een klap op de noodknop te geven. ‘Drive, De Retail Infrastructuur Vol Energie’ is nu een feit!